Siirry sisältöön

Varsojen tunnistuskausi on käynnissä

Varsa voidaan tunnistaa, kun sen varsakarva on vaihtunut – yleensä noin 4–10 kuukauden ikäisenä.

Hevosten ja varsojen tunnistamisesta vastaavat alueellisten hevosjalostusliittojen koulutetut toimihenkilöt. Koulutetun tunnistajan lisäksi tunnistustilanteen onnistumisen ja turvallisuuden takaa ihmisen kanssa toimimaan tottunut varsa.

Pääsääntöisesti tunnistajat ottavat yhteyttä varsojen omistajiin sopiakseen tunnistusajankohdasta. Kasvattaja voi kuitenkin myös itse olla yhteydessä alueensa hevosjalostusliittoon.

Kiiretapauksissa (esim. varsa on muuttamassa ulkomaille) ole ajoissa yhteydessä tunnistajaan. Huomioi, että myös passin myöntämiseen menee oma aikansa eli yhteys kannattaa ottaa lisäksi Suomen Hippokseen.

Tunnistetavan varsan tulee olla ihmiseen ja riimuihin tottunut. Päivittäin käsitellyn varsan kanssa tunnistustilanne sujuu todennäköisesti kaikille osapuolille miellyttävästi. Käsitelty varsa on myös tunnistajan työturvallisuuden kannalta välttämätön. Mikäli tunnistus ei onnistu sovittuna aikana esim. varsan vaarallisen käytöksen takia, voi tunnistaja kieltäytyä tunnistuksesta. Varsan tulee myös olla puhdas ja kuiva, jotta väri ja merkit saadaan kirjattua luotettavasti ylös.

Tunnistus on helpoin suorittaa rajatussa kiinteäseinäisessä tilassa, joka on valoisa ja kuiva ja jossa ei ole ylimääräistä tavaraa. Laidun tai tarha ei ole tunnistuspaikka!

Suomen Hippos vastaa Ruokaviraston valtuuttamana varsojen tunnistamisesta ja hevospassien myöntämisestä yhteistyössä alueellisten hevosjalostusliittojen kanssa. Ruokavirasto on kuitenkin tunnistamisesta ja hevospassien myöntämisestä vastaava toimivaltainen viranomainen, joten viranomaistehtäviin liittyvät laskutukset kulkevat Ruokaviraston kautta.

  • Ruokavirasto laskuttaa hevosen tunnistamisen ja rekisteröinnin. Ruokavirasto lähettää laskut rekisteröinneistä kootusti neljä kertaa vuodessa.
  • Suomen Hippos laskuttaa kantakirjaan merkitsemiseen liittyvät kulut (DNA-määritys) sekä erikseen tilatut Hippoksen lisäpalveluista, joita voivat olla mm. mahdolliset yhteisomistus / tallinimimaksut (yhteisöt / yritykset / tallinimet).

Hevospassi lähetetään passien toimittaja Granolta, kun rekisteröinti on valmis, ja Hippoksen laskuttamat palvelut maksettu, vaikka Ruokavirasto ei olisi ennättänyt vielä laskuttaa rekisteröinnistä.

HUOM! Mikäli varsan tunnistus ei onnistu ensimmäisellä kerralla esim. varsan vaarallisen käytöksen takia, Hevosjalostusliitolla on oikeus laskuttaa omistajalta tunnistuksen yrittämisen kulut ja kilometrikulut. Lisäksi varsinainen onnistunut tunnistus laskutetaan Ruokavirastosta.

Suomen Hippos ry/Kuva: Jukka Timonen