Siirry sisältöön

Astutukset vähenivät – varsoja alle tuhat?

Suomenhevostammoja astutettiin tänä vuonna 1 477. Astutukset vähenivät viime vuodesta 279 astutuksella eli liki 16 prosentilla.

Kuva: Jukka Timonen

Suomenhevosen osalta kriittinen tuhannen syntyvän varsan raja on alittumassa.  

”On iso asia, että suomenhevosen tulevaisuuden turvaaminen on kirjattu hallitusohjelmaan. Ilman raviurheilua suomenhevosen on vaikea tai oikeastaan mahdotonta selvitä elinvoimaisena rotuna, joten panostuksia siihen tulee löytää”, Suomen Hippoksen kasvattamisen ja omistamisen johtaja Kimmo Lampinen kommentoi. 

Tiedossa oleva, Suomen Hippoksen hallituksen linjaama miljoonan euron lisäpanostus nuorten hevosten palkintoihin on tärkeä toimenpide omistajuuden ja kasvattamisen kiinnostuksen ja kannattavuuden lisäämiseksi. Myös muita toimia ja kokonaisvaltaisia panostuksia kasvatuksen tukemiseksi tulisi löytää.  

”Hevostalous on kokonaisuus, jonka muodostaa laaja ja monimuotoinen joukko hevosalan toimijoita, ja joka tuottaa vähintään 274 miljoonan euron aluevaikutukset vuosittain. Kaikkien hevosrotujen kasvattajat tarvitsevat vallitsevassa maailmantilanteessa käytännön tukitoimia, jotta hevoskasvattamisen jatkumoa ja vahvaa ja monipuolista suomalaista hevoskulttuuria voitaisiin turvata”, Lampinen painottaa. 

Suomenhevostammoja astutettiin tänä vuonna yhteensä 1 477 (1 756). Eniten käytettiin perinteiseen tapaan juoksijasuunnan oriita, 67 prosenttia kaikista astutuksista. Juoksijasuunnalta käytettiin 73 (92) eri oritta, ratsusuunnalta 40 (42), pienhevossuunnalta 14 (19) ja työhevossuunnalta 24 (8) oritta. Yhteensä astuneita oriita oli 201 (234). 

Työhevossuunnan kasvua selittää viime vuonna käyttöön otetun käyttösuunnan jalostusoriiden lisääntynyt määrä. Työhevossuunnan alle muodostetun Tk-suunnan oriita käytettiin tänä vuonna 51 astutuksen verran 20 eri oriista. 

Astutusten jakautuminen suunnittain:   

  • Juoksijasuunnan oriista 988 astutusta, 73 oritta (67 %)    
  • Ratsusuunnan oriista 267 astutusta, 40 oritta (18 %)   
  • Pienhevossuunnan oriista 45 astutusta, 14 oritta (3 %)   
  • Työhevossuunnan oriista 58 astutusta, 24 oritta (3,5 %)   
  • Ei jalostusarvostellusta oriista 119 astutusta, 50 oritta (8 %)  

Julkaistut astutustilastot ovat alustavia. Tarkennetut astutustilastot julkaistaan alkuvuodesta 2024.