Siirry sisältöön

Osta ja omista

Haaveiletko ikiomasta suomenhevosesta? Harkitsetko oman hevosen hankkimista? Mitä tulee tietää, ennen kuin hankkii hevosen?

Suomenhevonen on eettinen valinta, sillä suomenhevonen on juuriltaan tunnettu ja vastuullisesti jalostettu Suomen vaativiin olosuhteisiin. Valitsemalla suomenhevosen tuet ainoan alkuperäisen suomalaisen hevosrodun säilymistä elinvoimaisena. Samalla pääset osaksi suomenhevosihmisten joukkoa, jota yhdistää voimakas tunne: ylpeys omasta suomenhevosesta.

Ennen kuin hankit hevosen

Hevosen ostaminen on iso päätös, joka tulee tehdä huolella harkiten. Ennen päätöstä on hyvä kerätä mahdollisimman paljon tietoa hevosen hankkimisesta ja omistamisesta, jotta ymmärtää kaikki hevosen omistamiseen ja hevoselämään liittyvät realiteetit. Hevonen ei missään tapauksessa saa olla heräteostos.

Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry:ltä löydät kattavat neuvot hevosen hankkimiseen ja omistamiseen liittyvistä asioista, kustannuksista ja siitä, mitä tulee ottaa huomioon, ennen kuin hankkii hevosen. Tutustu myös huolella Hevosenomistajan oppaaseen.

Omistamiseen on monia vaihtoehtoja

Omistamisen muotoja on monia. Yksinomistamisen lisäksi yhteisomistus eli ns. hevoskimppa on nykyään suosittu omistamisen tapa, jossa jaetaan paitsi kustannuksia myös omistamisen iloa. Vuokraaminen on hyvä tapa tutustua hevosenomistajan arkeen, ennen kuin sitoutuu kokonaan oman hevosen omistamiseen. Myös leasing-sopimukset ovat mahdollisia. Omistamisen eri muodoista voit lukea lisää täältä.

Hevosta ostamassa

Myynnissä olevia hevosia löydät Suomen Hippoksen Heila Hevospörssi -palvelusta. Se on ilmainen myyntikanava, jossa kaikki myynnin ja ostamisen muodot ovat mahdollisia. Sopivan hevosen valitsemiseen ja kauppakirjan laatimiseen löydät neuvot täältä.

Kun olet hankkinut hevosen

Hevosenomistajana sinun tulee huolehtia, että hevosen rekisteröintiin liittyvät asiat ovat kunnossa. Suomen Hippoksen sähköisiin omistamisen palveluihin (rekisteröinti, omistajanvaihdos, hallintaoikeuden siirto) pääset tästä.

Hevosen päivittäisen hyvinvoinnin varmistaminen on hevosenomistajan vastuulla. Tukea ja neuvoja hevosenomistajan arkeen ja pulmiin tarjoavat alueelliset hevosjalostusliitot.

Kun on aika luopua

Vastuullinen hevosenomistaja ymmärtää, milloin on aika luopua hevosesta. Kun hevonen on vaivainen tai vanha, omistajan tulee pystyä tekemään myös se viimeinen päätös. Hevosen päästämiseen vihreämmille laitumille on erilaisia tapoja, joista on Suomen Hevosenomistajien Keskusliiton sivuilla kattavaa tietoa.

Nauti elämästä suomenhevosen kanssa

Olipa suomenhevosesi ikioma, kimpassa kaverien kanssa omistettu tai vaikkapa vuokrattu urheilu- tai harrastehevonen, sen kanssa koet varmasti ikimuistoisia hetkiä ja kumppanuutta. Hevosen kanssa pääset kokemaan luonnossa liikkumisen mielekkyyden aivan eri näkökulmasta kuin ilman hevosta – suomenhevonen vie sinut luontoon oli vuodenaika mikä tahansa, onhan se näihin pohjoisiin oloihimme jalostettu. Hevosen kanssa toimiminen lisää sekä fyysistä että henkistä hyvinvointiasi monin tavoin, kasvattaa kumppanuuteen ja vastuuseen. Pääset osaksi hevosihmisten yhteisöä ja saat harrastaa samanhenkisten kavereiden kanssa. Nauti elämästä hevosesi kanssa ja anna sen vaikuttaa!