Siirry sisältöön

Yhdistykset

Suomenhevosyhdistykset on perustettu suojelemaan ainoaa alkuperäistä suomalaista hevosrotua ja turvaamaan sen säilymistä puhtaana, monipuolisena ja elinvoimaisena rotuna. Omien yhdistyskohtaisten tavoitteidensa lisäksi kaikilla suomenhevosyhdistyksillä on yksi yhteinen päämäärä: suomenhevosen aseman ja tulevaisuuden edistäminen. Yhdistykset ovat Suomen Hippos ry:n jäseniä.

Suomenhevosliitto ry

Suomenhevosliitto perustettiin vuonna 1998 erityisesti suomenhevosravurin tulevaisuutta koskevan huolen kannustamana, mutta liiton tehtävänä on edistää suomenhevosen kasvatusta, käyttöä ja arvostusta sen kaikissa käyttömuodoissa. Tavoitteena on vaikuttaa suomenhevosen jalostukseen ja kasvatukseen siten, että sitä hoidetaan kansallisvarallisuutena säilyttäen suomenhevonen puhtaana rotuna. Suomenhevosliitolla on noin 2000 jäsentä. Suomenhevonen-jäsenlehti ilmestyy kerran vuodessa. Liiton valitsema vuoden suomenhevoskasvattaja palkitaan vuosittain kuninkuusraveissa.

suomenhevosliitto.fi

Suomenpienhevosyhdistys ry

Suomenpienhevosyhdistyksen tehtävä on vahvistaa pienhevosten asemaa alkuperäisrodun edustajana. Toiminnan tarkoituksena on edistää pienhevosen käyttömahdollisuuksia sekä jakaa tietoa suomenpienhevosen monipuolisuudesta. Pienhevosyhdistys järjestää valmennuksia ja kursseja sekä vuosittaiset pienhevosten este-, koulu- ja kenttämestaruuskilpailut. Kasvatuksen ja jalostuksen edistämiseksi yhdistys palkitsee laatuarvosteluissa menestyneitä suomenpienhevosia. Yhdistys perustettiin vuonna 2000.

Suomenpienhevosyhdistys ry

Suomenratsut ry (SuoRa)

Suomenratsut edistää suomenhevosen ratsukäyttöä ja monipuolisen suomenhevosen arvostusta. Yhdistyksen tärkeimpiä tehtäviä on kannustaa tavoitteelliseen suomenhevoskasvatukseen, lisätä kilpailumahdollisuuksia, tarjota kurssi- ja koulutustoimintaa sekä tehdä suomenhevosta tunnetuksi viestinnän ja PR-toiminnan avulla. Suomenratsut ry on myös Suomen Ratsastajainliiton jäsenseura. Yhdistys on perustettu vuonna 1973, sen jäsenmäärä on noin 1500 ja lisäksi yhdistyksellä on paikallisesti toimivia aluekerhoja. Jäsenistölle postitettava Suoralla-lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa.

suomenratsut.fi

Suomen työhevosseura ry

Suomen työhevosseuran tavoitteena on lisätä suomentyöhevosen arvostusta ja käyttöä sekä vaalia työhevoskannan elinvoimaisuutta, työhevosperinteitä ja -taitoja. Yhdistys järjestää kilpailuja ja koulutustilaisuuksia, joissa opitaan perinteisiä työtapoja, valjastusta ja hevosmiestaitoja. Yleisötapahtumissa ja työnäytöksissä esitellään nykypäivän suomenhevosia työssä. Suomen työhevosseura perustettiin vuonna 1993. Seura julkaisee Työhevoslehteä. Työhevosseura on eurooppalaisen työhevosseurojen liiton FESTU:n jäsen.

suomentyohevosseura.fi

Näiden lisäksi suomenhevosen asemaa edistävät muun muassa Ratsumieskilta ry sekä Työhevosharrastajat, joka on Suomenratsut ry:n aluekerho.