Viesker-näyttely
Minua pyydettiin kirjoittamaan lyhyt tarina Vieskeristä, perheeni osaomistamasta upeasta hevosesta, jonka näyttelyyn olette nyt tutustuneet. Minulle Viesker tulee aina olemaan maailman paras ja merkittävin ravihevonen, mutta kyllä se juoksi itsensä myös monen suomalaisen sydämeen. Kansan hevonen se oli. Yleisö rakasti sitä, ja se rakasti yleisöä. Siitä kertoo myös se, että Vieskerin 30-vuotissynttäreille tuli tuhansia ihmisiä sankaria juhlimaan.

Kerrottakoon nyt taustaksi lukijoille, jotka eivät tiedä, että Vieskerin omistivat Ahokkaan talli Oy ja Viestu Oy. Ahokkaat ja Tuunaset tavattiin sanoa. Veljekset Kari ja Kaarlo Ahokas valmensivat sitä koko uran ajan ja he myös ohjastivat kaikki sen startit. Viesker syntyi vuonna 1989, asui Laukaassa lähes koko elämänsä, jonne sen elämä myös päättyi 32-vuotiaana vuonna 2022.
—
Ihmeellinen onnenkantamoinen sattui meidän kohdalle, kun vietiin Ahokkaan tallille muutama hevonen valmennukseen. Ne hevoset eivät olleet kovin lahjakkaita. Niinpä Kalle ehdottikin isälle pian, että teille pitäisi hommata kunnon hevonen, ja ostetaan se porukalla. Eräänä syksynä talliin asteli Viesker niminen oripoika ja siitä tuli meidän perheen ja Kallen ja Karin ensimmäinen yhteinen hevonen. Ja loppu on historiaa.
—
Jokainen hevosenomistaja haaveilee ja toivoo oman hevosensa menestyvän.
Minä olin vuonna 1993 vaihto-oppilaana Uudessa-Seelannissa ja äidin kanssa kirjoiteltiin kirjeitä. Viesker oli tuolloin nelivuotias.
Äiti oli kirjoittanut kirjeeseen pätkän, jossa luki kutakuinkin näin:
”Joppe (isäni) ja Kalle juttelevat tallin takana, että nyt on pojilla hyvä hevonen. Meinaavat voittaa sillä Kuninkuusajotkin joskus. Minä en usko tuollaisiin juttuihin ollenkaan”
Voitettiin viisi ravikuninkuutta. Vaikka äiti ei uskonutkaan.
Muistetaan, että kaikista unelmista voi tulla totta, kunhan meillä on vain rohkeutta tavoitella niitä.
—
Olihan se Vieskerin koko ura mittava, ja täynnä voittoja ja ennätyksiä.
Merkittävimpiin saavutuksiin lukeutuu viisi peräkkäistä ravikuninkuutta vuosina 1996–2000. Viisi Elitkampenin voittoa Ruotsin Solvallassa, viisi Suur-Hollola-ajon voittoa ja niin edelleen.
Lista suurvoitoista on upea, ja sitä voit katsella vaikka täältä Sukupostin sivulta. Sieltä löytyy myös lisää kuvia Vieskeristä: http://www.sukuposti.net/hevoset/viesker/3376
—
Kun jälkikäteen mietin, mikä Vieskerin urassa oli parasta, niin ehdottomasti yhteiset ravireissut. Oli aina ihan hiton jännittävää pakkautua autoon ja lähteä porukalla matkaan. Kari, Kalle, Ellu, isä, äiti ja minä. Ja tietysti Viesker. Useasti matkassa oli myös mukana meidän ystäviämme. Auto täynnä naurua ja vitsailua.
Ja olihan se kerrassaan uskomatonta aikaa, koska melkein aina tultiin raveista pois kukkien, pokaalien ja voitonriemun kanssa. 169 starttia ja 136 voittoa.
Voisinpa elää yhden tuollaisen ravipäivän uudelleen, tai vaikkapa yhden kokonaisen voitokkaan kuninkuusraviviikonlopun. Onneksi hyvät hetket elävät muistoissa. Karille ja Kallelle olen ikuisesti kiitollinen niistä elämyksistä mitä yhdessä saatiin kokea.
Uran myötä Vieskeristä tuli haluttu siitosori, ja sillä on yli 1 500 jälkeläistä. Niiden uraa on ollut vuosien aikana mukava seurata, koska ne ovat menestyneet hyvin raviradoilla, jatkaen isänsä jalanjäljillä. Tänäkin vuonna Vieskerin jälkeläisiä osallistuu kuninkuusraveissa sekä tammojen että oriiden puolella seppeleen kilvoitteluun.
Viesker elää sen jälkeläisten kautta, ja jokaisessa raviurheilun harrastajassa, joka tavoittelee unelmiaan. Kiitos, että jaatte tämän hetken kanssamme ja näyttelyn kautta kunnioitatte Vieskerin ja suomenhevosen mahtavaa perintöä.
Merja Tuunanen
Vieskerin ylpeä osaomistaja PS – Jos haluat lukea lisää Vieskeristä niin lue tämä X-lehden juttu: Viesker voitti viisi ravikuninkuutta ja teki 1505 lasta – lue suomenhevosten kingin tarina – X-lehti – Veikkaus