Siirry sisältöön

Tahti ja tasapaino tärkeintä nuoren kouluratsun valmennuksessa

Kaijaleena Runsten / Tampere

Suomenhevosen raskas ratsastettavuus on pelkkää tarua – ”Se on ratsastajasta kiinni”

Nuori suomenhevonen ei eroa koulutuksessa puoliverisestä. Tärkeintä nuorten kouluratsun valmennuksessa ovat tahti ja tasapaino, painotti mastertason ratsastuksenopettaja, ammattivalmentaja Rosali Kivitie Hevoset-messujen esityksessä Tampereen messukeskuksessa sunnuntaina.

”Tavoite voi toki olla vähän eri. Jos puoliverisellä tähdätään grand prix -luokkiin, suurin osa suomenhevosista yltää oikein hyvin helppoon A:han. Osaa voi niistäkin koota helposti enemmän ja ottaa korkeampiakin tavoitteita.”

Kivitie ohjasi näytöksessä kahta nuorta suomenhevosoria: 6-vuotiasta Eskelän Kapteenia eli Kaapoa, jota ratsasti Mia-Mari Puustinen ja 5-vuotiasta Vapun Voimaa, ratsastajana Mira Mahosenaho.

Nuoren hevosen kouluttamisen pitää olla monipuolista. Rosali Kivitie suosittaa perusharjoittelun rinnalle hyppäämistä, maastoa ja myös ajaminen on hyvää vastapainoa. Vapun Voima ja Mira Mahosenaho (vas.) ja Eskelän Kapteeni ja Mia-Mari Puustinen toimivat näytösratsukoina. Kuva: Minna Hietanen

Näytöksen tavoitteena oli esitellä perusharjoitteita – siis samanlaista työskentelyä, jota arjessakin tarvitaan.

Suomenhevonen mielletään edelleen yleisesti niin, että se on etupainoinen ja raskas ratsastettava.

”On ihan höpöhöpöä, että suomenhevonen painaa kädelle ja on hankala avuille”, hän tyrmäsi.

Puoliverisillä on luontaisesti parempi tahti liikkeessä, mutta suomenhevosen pystyy ratsastamaan aivan yhtä pehmeäksi kuin puoliverisen. ”Se on ratsastajasta kiinni”, Kivitie totesi.

”Melkein aina, kun hevonen työskentelee kropasta oikein ja kantaa itsensä, tasapaino ja tahtikin tulevat aika automaattisesti – jos ratsastaja ei sitä jotenkin pilaa.”

Kivitien mukaan tärkein tavoite on hyvä puhdas tahti, joka tuottaa ratsastajalle hyvän tasapainon kaikissa kolmessa askellajissa. Siihen pääsy on aina yhteistyön tulos: hevonen ei saavuta hyvää tasapainosta liikettä, jos ratsastajan istunta ja toiminta ei ole tasapainoista ja oikea-aikaista.

”Siirtymissä raviin kehitetään voimaa, kun saadaan hevonen työskentelemään jäntevästi takapäällä”, valmentaja perustelee.

Vastaavasti siirtymässä takaisin käyntiin tavoitteena on laskeutua käyntiin niin, että sama hyvä eteenpäin vievä liike jatkuu.

”Osa hevosista alkaa jännittyessään vähän jarruttaa. Silloin ratsastajan tehtävä on tukea ja kertoa, että olen sun kanssa ja jatketaan samaa työskentelyä.”

”Hevosen voimaa ja kuntoa kehitetään muulla kuin kentällä hinkkaamalla, jolla kehitetään perustyöskentelyä.” Ratsukko Eskelän Kapteeni ja Mia-Mari Puustinen näytti hyviä liikkeitä. Kuva: Sofia Pakarinen

Haasteena on myös, että hevosta ei saa jäädä kannattamaan liikaa. Erityisen tärkeää tämä on siirtymissä laukasta raviin.

”Vaikka nuori hevonen vähän kompuroisikin, ratsastajan pitää jättää se vähän yksin, kun siirrytään laukasta raviin. Jos tässä kohtaa jäät kantamaan sitä edestä, saat kantaa sitä vielä 15 vuotta”, Kivitie varoitti.

Hevosen on siis tärkeä oppia tekemään askelvaihdot itse. ”Mietit ja valmistelet sen hetken, missä siirryt. Mutta jätät hevosen siinä (valitsemassasi) askeleessa tekemään vaihdon itse”, hän ohjasi.

Ylipäätään nuoret hevoset ovat rodusta riippumatta aluksi vähän epätasaisia muodoltaan. Siitä ei kuitenkaan kannata huolestua vaan se on valmentajan mukaan osa kehitystä.

Lopuksi Kivitie kiitteli kummankin hevosen käytöstä. Molemmat oriit ovat osallistuneet suomenhevosten laatuarvosteluihin ja kilpailleet. Silti messujen yleisö oli suurin, minkä edessä ne olivat koskaan olleet. Sisätiloissa myös äänentoisto oli uusi kokemus.

Vaikka alkuun oli jännitystä, joka ilmeni vähän eri tavoin, kumpikin näytti tasolleen hyviä liikkeitä.

Valmentaja muistutti, että tilanne on molemmille hevosille samalla hyvää harjoitusta tulevan kisakauden koitoksia ja suurempia areenoita ajatellen.

”Yritetään vain saada tästä mukava kokemus, että tulevat ensi kerrallakin mielellään vastaavaan tilanteeseen. Ne rentoutuivat aika hyvin, vakka eivät olleet aiemmin nähneet tällaista yleisöä.”

FAKTAT

Rosali Kivitie

Forssalainen Master-tason ratsastuksenopettaja ja ammattivalmentaja
Päätyö Hevosopistolla opettajana ja lisäksi toimii Suomen Ratsastajainliiton tallineuvojana
Valmentaa kouluratsukkoja
Harrastaa myös raveja: oma kasvatti Rikastuva on 14-vuotias ruuna (Kokeva – Tyhjätasku – Ylikessu),
vs. 20 059 euroa, enn. 25,0a (kilpaillut viimeksi 2021)
Kaksi siitostammaa Ypäjä Keva ja Ypäjä Heili, jolla 1-vuotias varsa (i. Kulta-ahon Kasimir)

Näytöksen hevoset

Vapun Voima
Kulomusta 5-vuotias ori
• Valon Veikka – Venlan Vappu – Ponuveikko
• Voimalla tähdätään T- ja K-suunnan jalostusarvosteluun sekä 5-vuotiaiden laatuarvosteluun
• Osallistunut 3- ja 4-vuotiaiden laatuarvosteluun, kilpaili jo viime vuonna
• Ensimmäistä jälkeläistä odotetaan tänä vuonna
• Kasvattajat ja omistajat Jukka ja Minna Hietanen, Karkkila
• Ratsastaa Mira Mahosenaho

Eskelän Kapteeni
• Kulomusta 6-vuotias ori
• Lastun Leka – Aijakan Emmi – Turkka K
• Laatuarvosteluissa 3-, 4- ja 5-vuotiaana, joista viime mainitun voittaja
Aloitti kilpailemisen 5-vuotiaana, nuorten hevosten hallimestaruus
Yksi jälkeläinen synt. 2022, tänä vuonna odotetaan lisää
• Kasvattaja Mervi Eskelinen; omistaja Mia-Mari Puustinen Jyväskylästä myös ratsastaa