Siirry sisältöön

Anna ja Lara maltillisin odotuksin mestaruuksiin

Jekkulan Lara on kehittynyt huimasti kesän aikana – kiitos 13-vuotiaan tamman ensimmäisen ehjän treeni- ja kilpailukauden. Silti Anna Petäjä lähtee varovaisin odotuksin viikonloppuna ratkottaviin suomenhevosten koulumestaruuksiin kotipitäjässään Ypäjällä.

”Jos suoriudutaan omalla tasolla ja päästään finaaliin, voi olla tyytyväinen”, Anna sanoo maltillisesti.

Anna on oppinut hevosensa kanssa, että kehityskulku etenee aina ylä- ja alamäkien kautta. Ja tämän hetken ratsastajan tuntemus on se, ettei Laran ehkä se paras terä osu juuri tähän kilpailuviikonloppuun.

Anna ja Lara. Kuva: Timo Yli-Hollo

Onnistut paluu kilpakentille

Ratsukko on saanut kokea urallaan niitä huippu- kuin suvantohetkiä.

Jekkulan Lara (s. 2009; i. Lorentso, e. Apris Suvetar, ei. Nysteri; kasvattaja Heidi Jankola; omistajat Heidi Jankola ja Anna Petäjä) oli paras 5-vuotias vuoden 2014 nuorten suomenhevosten laatuarvostelussa ja se palkittiin lupaavimpana estehevosena.

Sitten tuli loukkaantumisia ja tamma astutettiin Lastun Lekalla vuonna 2017. Kesäkuussa 2018 syntyi Jekkulan Pikipoika, joka kuitenkin kuoli jo elokuussa.

Tamma teki onnistuneen paluun kilpailukentille 2019, kun se voitti tammoille pyhitetyn Akulin Pokaalin.

”Laran kanssa oli henkisesti helppo palata radoille, sillä se tykkää esiintyä.”

Hevonen pokkasi Best in Show -tittelin valtakunnallisessa suomenratsujen ja pienhevosten näyttelyssä Ypäjällä 2020.

Jekkulan Lara palkittiin BIS 1:llä valtakunnallisessa suomenratsujen ja pienhevosten näyttelyssä Ypäjällä 2020. Kuva: Jukka Timonen

Kouluratsastus lähimpänä sydäntä

Vaikka Lara oli ikäluokkansa lupaavin estehevonen, lajiksi valikoitui kouluratsastus. Tamma sai laatuarvosteluissa hyvät askellajipisteet, ja lajivalinta oli ollut alusta saakka selvä.

”Hevosen vahvuudet ovat käynti ja ravi, ja se olisi ollut vähän turhan arka isommille esteradoille. Ja kyllä kouluratsastus on lähempänä minunkin sydäntä”, Anna myöntää.

Anna on vastannut Laran ratsastuksesta. Ratsukkoa on alusta saakka valmentanut Anna-Mari Viitanen, nyt liki kymmenen vuotta.

Anna kuvailee matkaa ”aikamoiseksi” Hevosopiston remonttilinjalta tähän päivään. Hän kiittelee kasvattaja Heidi Jankolaa.

”Meillä on ollut samanlainen arvomaailma kouluratsastuksen suhteen. Sellainen keskinäinen luottamus onkin ihan ehdotonta.”

Vahva luonne – laukka haastava

Annan mukaan Laralla on vahva luonne, mutta se on aina ratsain yrittänyt parhaansa.

”Loukkaantumishistoriaa selatessa voisi sanoa sen olevan myös varsin sisukas!”

Kouluratsastuksellisesti askellajeista laukka on Laralle haastavin, ja sen työstäminen jatkuu. Tamma välillä myös vähän kuumuu, kun ratsukko harjoittelee jotain vähän vaikeampaa.

Anna Petäjä lähettää terveisiä kaikille suomenhevosen ystäville.

”Jos haluat seurata Laran kuulumisia, tavoitat meidät somesta @annapetaja ja Jekkulan Laran Facebook-tilin kautta”, Anna vinkkaa.

Suomenratsujen Kuninkaalliset, 1.–4.9. Ypäjä.
Suomenhevosten Koulumestaruus 2022, 1. osakilpailu; helppo A, lauantai 3.9.
Suomenhevosten Koulumestaruus 2022, 2. osakilpailu; kür; helppo A, sunnuntai 4.9.

Jukka Timonen