Siirry sisältöön

”Se on niin Einari kuin olla voi”

Periksiantamattomalla työllä Niina Korhonen on koulinut Einari Rokin ravurista ratsuksi.

Hevonen askeltaa rauhallisesti, ja ratsastaja suorittaa helppo B -kouluohjelmaa huomaamattomin avuin Koljonvirran kentällä Iisalmessa. Hevonen on 8-vuotias ruuna Einari Rok ja ratsastaja Niina Korhonen. Tuomareilta heltiää kelpo 4. sija päälle 64 prosentin tuloksella.

Tulos ei ole sinällään ihmeellinen, mutta se, että sen teki hevonen nimeltä Einari Rok, on pieni ihme.  

Einari Rok on nimittäin huippujuoksijoiden sukua. Einarin isä on Einomies (s. 1999; i. Turo; 22,4 aly) ja emänisä oli Totemi Rok (1996–2013; 21,3aly), kuninkuusravikävijöitä kumpikin. Jälkeläisen raviura ei päässyt kuitenkaan koskaan kunnolla alkuun – se ei sopeutunut kilpakärryjen vetoon.

Einari on Niinan mukaan utelias ja vilkas hevonen. Kuva: Jukka Timonen

Ihastumista ensinäkemältä

Lajivaihdos sai alkusysäyksen, kun ruunan edelliset omistajat toimittivat hevosensa Niinalle ratsastettavaksi toiveenaan, että se toisi vaihtelua hevosen raviuralle.

”Jotenkin heti tunsin, että sillä on sellainen kiva, joustava liike ja onhan sillä kiva ulkonäkö”, Niina tunnustaa välittömän ihastumisen.

Ensikosketusten jälkeen iisalmelainen ratsastuksenopettaja sanoi klassisen lauseen: ”Jos päätätte luopua Einarista, niin tarjotkaa minulle, sillä voisin olla kiinnostunut.” Omistajanvaihdoksesta on nyt kolme vuotta.

Herkuilla omalle puolelle

Niinalla ja hänen puolisollaan Juha Väisäsellä oli ostaessaan tieto, että hevosella oli ollut kaikenlaisia ongelmia.

”Mutta heti ensimmäisellä ratsastuksella tuli joku semmoinen fiilis, että tässä saattaisi olla hevonen, josta minä saattaisin tykätä ja voisin ruveta tekemään projektia ja ratsua itselleni.”

Alussa Einari oli kuitenkin enemmän ihmistä vastaan kuin ihmisen puolella. Hevonen voitettiin kaksijalkaisten puolelle yksinkertaisella reseptillä – herkuilla. ”Sitten kun saatiin pienikin onnistuminen, huomasin, että kun se sai herkkupalan, sillä oli sellainen iso positiivinen merkitys. Siitä pidetään aina huoli, että nameja on mukana.”

Huumorilla esteiden yli

Vaikka hevonen miellytti Niinaa, yhteiselon alku ratsukkona oli kaikkea muuta kuin lupaava.

”Laukkaamisen alkutaival oli todella vaikea. Sitten kun saatiin se laukka, sen jälkeen Einari vei minua suurin piirtein pitkin pitäjiä: Olen laukannut kentältä pihalle ja maneesissa se ampaisi sisääntulovälikköön.”

Niina tunnustaa miettineensä hetkittäin, tuliko haukattua Einari-projektissa liian suuri pala. Hän jopa kyseenalaisti omia taitojaan, vaikka on hevosalan ammattilainen. Niinan luonteenpiirteet ovat auttaneet jatkamaan.

”Minun parhaita ominaisuuksiani ovat pitkämielisyys ja huumori. Osaan suhtautua huumorilla, kun menee ihan kunnolla metsään”, 39-vuotias Niina naurahtaa.

Tärkeää on ollut, että Niina on pyrkinyt alusta asti menemään kaikkiin treeneihin, jottei jäisi yksin kotiin.

”Kun tulee niitä hienoja hetkiä, ainahan ne tyrkkäävät sinua, ja sitten taas jaksaa.”

Einari Rok suoriutui sunnuntain kouluohjelmasta rauhallisesti turhia jännittämättä. Kuva: Jukka Timonen

Askel eteen, askel taakse

Kehityksen eteen Niina on tehnyt paljon töitä. Einarissa on tapahtunut kehitystä etenkin henkisesti.

”Välillä tuntuu, että pääsemme suurin harppauksin eteenpäin. Välillä, syystä tai toisesta, tulee takapakkeja.”

Muutamissa kilpailuissa Niina on havainnut, että Einari on ruvennut hoksaamaan, että tämä on kisatilanne ja se jännittyy. Viime lauantaina ratsukko oli Hingunniemessä kisaamassa ja ottamassa tuntumaa samaan kouluohjelmaan. Tuolloin Einari oli ollut jännittynyt.

”Tämän päivän rata oli taas sellainen, että se oli rento eikä ollut sellaista jännitystä ja pinkeyttä. Välillä niitä tulee, mutta onneksi niistä päästään nykyisin jo nopeammin yli.”

Sunnuntain kisan positiivisia puolia oli Niinan mukaan myös se, että Einari antoi vaikuttaa itseensä ja Niinasta tuntui, että hevonen oli itsekin tilanteen tasalla. ”Oli mukava olla tuolla radalla sen kanssa.”

Einarin potentiaalista kertoo se, että alkukaudesta Tahkolla Niina sai Einarilla helppo B -radalta mainion 67 prosentin tuloksen. Tuloksen arvoa nostaa se, että Tahkon kouluohjelmaan sisältyi vastalaukka.

”Olin aivan varma, että vaikka se kotona onnistuu, niin kisoissa se ei onnistu. Silloin hevonen tsemppasi ja ylitti kyllä itsensä ihan totaalisesti!”

Kilpailemisesta uutta buustia

Niina on käynyt runsaan vuoden ajan Päivi Kinnusen valmennuksessa ja harvakseltaan, aina kun tilaisuus tulee, Ville Vaurion opissa.

”Häneltä saa todella hyviä pikku tipsejä perusratsastukseen ja niillä on päästy eteenpäin.”

Niinan ensimmäinen tavoite Einarin kanssa oli, että jos sillä voisi ratsastaa kaikkia askellajeja. Kun se täyttyi, kilpaileminen on tuonut uutta buustia kotiharjoitteluun. ”Katsotaan nyt, mihin päästään.”

Helppo A -kouluohjelmat voisivat Niina mukaan olla pitkän ajan tavoite. Hän ei pidä sitä mahdottomana saavuttaa.

”Einarille pitää saada rakennettua ryhtiä ja voimaa takaosalle. Tällä on hyvä moottori ja se on myös haaste. Se vie helposti meitä eteenpäin ja silloin on haastavampaa nousta ylöspäin. Se vaatii paljon töitä.”

Ruunan reaktiivisuus tuo myös haastavuutta. Lauantaina Niina oli pudota kahdesti kisapaikalla: ensin ruuna säikähti traktoria ja toisen kerran ohi laukkaavaa hevosta.

”Se on vekkuli omassa persoonassaan. Se on niin Einari kuin olla voi.”

Kaiken kaikkiaan Niina kuvaa kolmivuotista taivaltaan Einarin kanssa positiiviseksi matkaksi.

”Ruusuke on kiva, mutta kyllä se on hienointa, että pystyt tämmöisen hevosen kanssa tuolla tekemään ja se on yhteistyössä minun kanssani. Nautinto tulee yhteistyön ja luottamuksen tunteesta.”

Jukka Timonen

Koljonvirran Ratsastajat ry:n 50-vuotisjuhlakilpailut 11.9. Iisalmi.

Prix de Suomenhevosliitto; helppo B; 9 lähtijää, 3 sijoittui:

1) r. Kipunan Niilo (s. 2015; i. Lakeuden Säihke, ei. Vieterin-Vilo; kasvattaja Satu Olkkonen; omistaja Jenna Härkin) – Jenna Härkin Equestrian Team Diamond 66,250 %

2) r. Lumen Komia (s. 2009; i. Murron Valo, ei. Vekseli; kasvattajat Katja Kultaranta ja Piia Pirhonen; omistaja Tiina Piippo) – Emma Kauhanen Hirvijärven Ratsastajat 65,796 %

3) t. Seppälän Jade (s. 2017; i. Jalopeno, ei. Kihi T; kasvattajat ja omistajat Mari ja Riku Kauppinen) – Julia Sahlström Koljonvirran Ratsastajat 65,568 %

——————–

4) r. Einari Rok (s. 2014; i. Einomies, ei. Totemi Rok; kasvattaja Rok-Talli ky; omistajat Niina Korhonen ja Juha Väisänen) – Niina Korhonen Kiuruveden Ratsastajat 64,432 %

5) r. Kihannan Poju (s. 2016; i. Camri, ei. Sipori; kasvattaja Jouko Konnu; omistaja Jenna Härkin) – Jenna Härkin

6) r. Koskenkukan Liekki (s. 2009; i. Sumiainen, ei. Lerkkana; kasvattajat Maria ja Svante Forsblom; omistaja Tuula Leskinen) – Tuula Leskinen Koljonvirran Ratsastajat 59,841 %

7) o. Palladium Kuu (s. 2016; i. Silvolan Hemminki, ei. Vihi-Totti; kasvattaja Pauliina Räisänen; omistaja Johanna ja Toni Turunen) – Jemina Kullaa Suonenjoen Vasama Riders 57,728 %

8 ) r. Koskenkukan Liekki – Kaisa-Reeta Kangas Koljonvirran Ratsastajat 57,159 %

9) t. Välikankaan Unelma (s. 2014; i. Haavekuva, ei. Suikku; kasvattaja Ritva Hänninen; omistaja Erja Hänninen) – Erja Hänninen Golden Riders 53,864