Siirry sisältöön

”Arvostan oriani, joka on kantakirjattu”

Arja Talvilahti seuraa sivusta, kun hänen miehensä Sauli Pirttinen juoksee hevosen rinnalla reipasta ravia. Hevonen on 13-vuotias ori Päivän Pokeri ja paikka on Jokimaan ravikeskus Lahdessa.

Tapahtuma on suomenhevosten juoksijaoriiden jalostusarvostelutilaisuus, ja Pokerin liikkeitä seuraa herkeämättä viisihenkinen arvostelulautakunta.

Pariskunta on tullut Kauhavalta Lahteen jo hyvissä ajoin: Hevonen on ollut kaksi yötä Salpauksen tallilla, ja Arja ja Sauli viettivät edellisiltaa Arjan serkun ja hänen miehensä kanssa.

Päivän Pokeri palkittiin III palkinnolla. Esittäjänä toimi Sauli Pirttinen. Kuva: Jukka Timonen

”Tämä on meidän lomareissu tänä vuonna. Ollaan nautittu – eilen käytiin syömässä ravintolassa ja eilen on myös pesty hevosta ja ajettu.”

Arja myöntää, että edessä oli jännittävä päivä. Aikaisemmin tilan tammoja on kylläkin kantakirjattu, mutta he olivat nyt ensimmäistä kertaa orinäyttelyssä.

”Onhan tämä eri juttu. Tämä on iso tapahtuma hevosen kannalta, kun katsotaan niin tarkkaan, ja yksi paikka Suomessa missä arvostellaan ja tullaan kaukaa tänne ja ollaan yötä”, 500 kilometrin taipaleen matkustanut hevosenomistaja kuvailee aamupäivän tunnelmia.

Astutetaan jos tammoja

Päivän Pokeri (s. 2009; i. Sipori, e. Päiväntähti, ei. Rallaus) on Arjan oma kasvatti. Hän haluaa kantakirjata oriinsa, kun sillä siihen on tulosten perusteella mahdollisuus päästä.

”Arvostan sitä, että minulla on ori, joka on päässyt kantakirjaan”, Arja jatkaa perusteluja.

Pokerilla on tarkoitus astuttaa ”jos sille löytyy tammoja”. Sillä on entuudestaan yksi jälkeläinen, Päivän Jokeri (e. Sindi-Salama, ei. Saran Salama).

Yhdeksältä ravikaudelta Pokerille on kertynyt 162 starttia ja palkintorahoja 32 000 euroa. Ennätyksetkin ovat komeat: 22,9aly ja 25,4ke.

Arja haluaa painottaa oriinsa ravivarmuutta. 162 starttista laukkaprosentiksi on kertynyt vaivaiset 7.

”Nelivuotiaana on viimeksi piikitetty jalkoja ja sen jälkeen se on ollut jaloistaan aivan terve. Ja 22,9-aika tämmöisellä aivan amatöörivalmentajalla.” Arja viittaa amatööriydellä itseensä, sillä hän on vastannut Pokerin valmennuksesta.

Ori on Arjan ja Saulin ensimmäinen ravuri.

”Se on meidän opeilla opetettu ja sen kanssa on opittu tätä ravipuolta. Ei meillä ole ollut ennestään kokemusta. Ollaan tehty virheet yhdessä Pokerin kanssa”, Arja naurahtaa.

Tuttipullolla syöttäminen näkyy

Arja seurasi keskittyneesti oriinsa käyttäytymistä. Kuva: Jukka Timonen

Pokerin emä Päiväntähti (i. Rallaus) tuli varsana Arjalle ja Saulille. He astuttivat tamman Siporilla. Varsan alkutaival ei mennyt kuin Strömsössä.

”Semmoinen huono tilanne tuli, että emästä meni maito ja jouduttiin tuttipullolla juottamaan tätä poikaa. Kaksi kuukautta tuttipullolla syöttämistä, aluksi kahden tunnin välein.”

Arjan mukaan tuttipullolla syöttäminen näkyy Pokerin käytöksessä.

”Se vähän näpsii – se on se tuttipullovarsan ongelma.”

Mutta alkuvaikeuksien jälkeen Pokerista on kasvanut Arjan ja Saulin ykkösjuttu ja silmäterä, ”pikku paskiainen”, kuten Arja uskaltaa leikkisästi oriaan nimittää.

Hän kehuu ravurinsa tosi kovaa lähtönopeutta. Lähtökiihdytyksessä se on melkein aina keulassa, mutta omistajan on pitänyt tehdä suojattinsa kanssa töitä, jotta hevonen jaksaisi loppuun asti. Harjoitus on tuottanut tulosta: viime heinäkuussa Mikkelissä se voitti mailin startin ja kesäkuussa Kauhavalla se voitti 2060 metrin tasoitusajon.

Uskaltaa hevosen omistaja myös arvostella kasvattiaan.

”Voisi se olla vähän kivempi käsitellä tämmöisellä yleisellä paikalla. Se voisi olla lunkimpi.”

Arjan mukaan kotona Pokeri on sähkölangan takana ja langan takana on tammoja, eikä ongelmia synny. Kesällä Pokeri on automaattinen, siisti ruohonleikkuri.

”Jos sen pistää langan taakse, ja kun se on ori, se ei sonnikaan pihamaalle vaan käy omassa vessassa.”

Päivän Pokeri on hyvä uimari ja se on todettu kesämökillä Saarijärvellä. ”Se lähtee meidän mukaan mökille ja sitä uitetaan veneen perässä.”

Suomenhevoskasvatusta

Arja Talvilahdella ja Sauli Pirttisellä on luomumaatila Kauhavalla. Arja käy töissä tilan ulkopuolella, Sauli viljelee tilan maita. He tuottavat omat heinät hevosilleen.

”Meillä on kymmenen suomenhevosta tällä hetkellä, ettei se ihan harrastuskaan ole”, Arja muistuttaa.

Tilalle on syntynyt 25 suomenhevosta ja tänä vuonna tulee kolme uutta varsaa.

Jukka Timonen

V.G. Voitto palkittiin I palkinnolla ja se sai arvostelulautakunnalta erityiskiitokset näyttävyydestä ja hyvistä rakennepisteistä. Kuva: Jukka Timonen

Jalostusarvostelussa I palkinolla palkitut ja niiden saamat arvostelut:

V.G. Voitto; s. 2017; i. Viesker, e. Niemisen Likka, ei. Teme; kasvattajat Jukka ja Soile Grönfors; omistaja Grönfors Training Oy.

Eläinlääkärin lausunto: Esitelty hyvässä kunnossa. Pienet luuliiat molempien etujalkojen sisäsäärillä. Röntgenlausunto: Ei merkittäviä löydöksiä.

Pisteet: luonne 8 – liikkeet 8,5 – laatutyyppi 8,5 – runko 8 – jalka-asennot 6/jalkojen terveys 9 – kaviot 8. Palkintoluokka: I palkinto.

Hyvät tyypit, urheilutyyppinen. Edestä syvä avo runko, kevyt ylhäälle asettunut suora kaula, loiva lapa, melko pitkä säkä, pitkä lanne, pitkä huipukas loiva lautanen, korkea hännän tyvi. Pieniniveliset ja hieman piirteettömät jalat, etujalat vasikkapolviset ja niissä sivuttaissiirtymää, takajaloissa käyrät kintereet. Melko holvikkaat, säännölliset ja hieman kaidat kaviot, hyvät säteet.

Käynnissä etujalkojen liike ahdas kerivä, takajalkojen liike suora ja väljä. Vauhdikkaassa ravissa oikea etujalka meloo ja vasen etujalka suora, takajalkojen liike väljä. Ravi rytmikästä ja lennokasta. Hieman jäykkä suustaan ja varsamainen ajaa. Toimiva ja eläväinen tarkastaa.

Suomenhevosten arvostelulautakunnassa toimivat Heidi Sihvo (pj), Jukka Huuskola, Jenni Timlin, Minna Mäenpää ja Risto Väre. Koeajajina toimivat Ilkka Korpi ja Jyrki Tammimetsä.

Siirin Valtsu; s. 2017; i. Vaellus, e. Maisiri, ei. Sipori; kasvattaja ja omistaja Petri Laine.

Eläinlääkärin lausunto: Esitelty hyvässä kunnossa. Röntgenlausunto: Ei merkittäviä löydöksiä.

Pisteet: luonne 7 – liikkeet 9,5 – laatutyyppi 8 – runko 7,5 – jalka-asennot 6,5/jalkojen terveys 9 – kaviot 8,5.

Palkintoluokka: I palkinto.

Hyvät tyypit, urheilutyyppinen, hieman etupainoinen. Edestä syvä, hieman pitkä avo runko, leveä lyhyt hieman alakaulainen suora kaula, pitkä lapa, korkea pitkä säkä, suora pitkä lanne, pitkä jyrkkä lautanen. Leveäsääriset jalat, etujalat vasikkapolviset ja niissä taittuneet varvasakselit, pihtiset käyrät kintereet, kaikissa jaloissa lyhyet vuohiset. Hyvänmuotoiset kaviot, etukaviot melko holvikkaat, takakaviot holvikkaat.

Käynnissä etujalkojen liike ahdas kerivä, takajalkojen liike suora, epävakaa kinner. Vauhdikkaassa ravissa väljät, suorat liikkeet. Rytmikäs ja lennokas ravi. Hermostunut ja raskas ajaa, myös hieman hätäinen. Rauhaton tarkastaa.

Vieskoff; s. 2017; i. Viesker, e. Kuminova, ei. Turo; kasvattaja Elina Filatoff; omistajat Jyrki Filatoff ja Jouni Partanen.

Eläinlääkärin lausunto: Esitelty hyvässä kunnossa. Liikaluu vasemman etujalan sisäsäärellä. Molempien takajalkojen kintereet täyttyneet. Röntgenlausunto: Lievä kaviorustojen luutuma. Ei muita merkittäviä löydöksiä.

Pisteet: luonne 9,5 – liikkeet 9 – laatutyyppi 8 – runko 8,5 – jalka-asennot 6,5/jalkojen terveys 8 – kaviot 6,5.

Palkintoluokka: I palkinto.

Hyvät tyypit, urheilutyyppinen, neliömäinen, puutteellinen orileima. Syvä pyöreä runko, kevyt suora kaula, pitkä lapa, korkea pitkä säkä, lyhyt selkä, huipukas jyrkähkö pitkä lautanen. Etujalat vasikkapolviset ja niissä yhdensuuntaissiirtymää, käyrähköt kintereet. Kookkaat melko holvikkaat kaviot, vasemman etukavion seinämä kovera.

Käynnissä etujalkojen liike melova, takajalkojen liike melko suora. Vauhdikkaassa ravissa oikean etujalan liike melova, takajalkojen liike väljä. Isot rytmikkäät liikkeet ja lennokas ravi. Kevyt, herkkä ja toimiva ajaa. Hätäinen tarkastaa.

Zelos; s. 2017; i. Saran Salama, e. Xena, ei. Suikku; kasvattajat Anna-Kaisa Tenhunen ja Juha-Matti Smolander; omistaja Suvi Perttunen.

Palkintoluokka II.

Sipisee; s. 2016; i. Kihisee, e. Sipsi, ei. Suikku; kasvattaja Mäkisipi-Talli Ay; omistaja Olli-Pekka Hämäläinen.

Palkintoluokka II.

Päivän Pokeri; s. 2009; i. Sipori, e. Päiväntähti, ei. Rallaus; kasvattaja ja omistaja Arja Talvilahti.

Palkintoluokka III.

Issakan Valo; s. 2015; i. Camri, e. Aatamin Tähti, ei. Aatami; kasvattaja Talli Issakka; omistaja Lähteen Talli.

Palkintoluokka III.

Hissun Feeniks; s. 2014; i. Liising, e. Hissun Ritu, ei. Turo; kasvattaja Mikko Väisänen; omistaja Talli Feeniksen Kilta.

Palkintoluokka III.

Karelia; s. 2017; i. Tähen Ponkaus, e. Parketti, ei. Patrik; kasvattaja Eija Leskinen ja Martti Räsänen; omistajat Paula Westerholm ja Pekka Vilpponen.

Hyväksytty ilman palkintoa.

Alpertto; s. 2013; i. Ture, e. N.P. Ilona, ei. Viesker; kasvattajat ja omistajat Jarmo Leinonen ja Mirva Wickstrand.

Hyväksytty ilman palkintoa.

Sarmööri; s. 2011; i. Hilpetööri, e. Korrekti, ei. Vokker; kasvattaja ja omistaja Kirsi Moilanen.

Hyväksytty ilman palkintoa.

Huisi Hemmo; s. 2016; i. Kihisee, e. Juuli Milleri, ei. Sipori; kasvattaja Team Jovive; omistaja Scuderia Orso Polare.

Hyväksytty ilman palkintoa.

Vonkari; s. 2014; i. Sipori, e. Passin Liina, ei. Apassi; kasvattaja Village Team; omistaja Juha Lindroos.

Hyväksytty ilman palkintoa.

Piitaikuri; s. 2016; i. K.M. Nopsa, e. Piitaimeri, ei. Lassikko; kasvattaja ja omistaja Silica Stable.

Hyväksytty ilman palkintoa.