Siirry sisältöön

Työhevosharrastukselle on tilausta

Tamma Miljan Mimmi ja Kirsi Kettunen ihastuttivat suomenhevosten valtakunnallisessa työmestaruuskilpailussa Joutsassa. Ensikertalaiset ylsivät peräti kolmansiksi kokeneiden kisakävijöiden joukossa erinomaisen vetotuloksen siivittämänä.

Suomenhevosliiton julkaisu valjakon vetokisan hetkestä Facebookissa sai yli kolmekymmentä kommenttia: ”Jopa on kuvassa mimmienergiat kohdillaan!” ja ”Raakaa voimaa! Molemmissa.” ja ”Onnittelut Kirsi!! Hienosti olit hevosesi valmistanut kisaan.”

Jos oli Mimmi-tamma intoa täynnä raskaassa vetokisassa, tyytyväinen oli Kirsikin kisan jälkeen.

”Hyvältä tuntuu!”

Mimmin vetotekniikka oli erinomainen Kirsi ohjaksissaan. Kuva: Jukka Timonen

Mikko Uusimäki antoi oppia

Miljan Mimmin juoksuaika oli 2.49 ja käyntiaika 9.48. Kummastakin osakokeesta tamma sai yhden pisteen, kun maksimipisteet olisivat olleet juoksusta 5 ja käynnistä 6.

”Odotettavissa oli, että Mimmi ei ole kauhean nopea juoksija ja kävelijä. Mikkelissä se osoitti, että se osaa vetää. Tänään se alkoi olla jo liian innokas”, Kirsi kuvaili 18 portaan ja 8 metrin vetosuoritusta.

Mimmi ja Kirsi olivat valmistautuneet työmestaruuskilpailuun kälviäläisen Mikko Uusimäen opein.
”Opeteltiin tekniikkaa ja kääntämistä”, Mikko kertoo toukokuisen päivän kurssin sisällöstä.

Mikon kurssilta oli Joutsassa mukana kolme hevosta: Mimmin lisäksi tyrnäväläisen Petra Säkelän omistama tamma Pikku-Hilma (s. 2013; i. Huldan Veikko, e. Napsun Tyttö, ei. Ulrik) ja kalajokisten Tiina Isotaluksen ja Heidi Kortesluoman omistama ruuna Tyngän Tykki (s. 2010; i. Romeo Lax, e. Elekia, ei. Jaanen Suikku).

Petran ohjastama Pikku-Hilma sijoittui yhdenneksitoista ja Tiina Isotaluksen ohjastama Tyngän Tykki yhdeksänneksi.

Kirsi Kettunen opettaa myös valjastöitä. ”Vanhat varusteet pitäisi myös pelastaa.” Mimmin päällä on Kirsin kunnostama setolkka. Joutsassa oli mukana myös hevosenhoitaja Katja Vola (vas.) Muhokselta. Kuva: Jukka Timonen

Ihmiset haluavat vaalia perinteitä

Kirsi Kettunen, 49, työskentelee hevostalouden opettajana KPEDUlla Kaustisella. Hän haluaa antaa vinkin: Oppilaitosten pitäisi pitää yllä työhevostoimintaa, koska sille on tilausta.

”Ihmiset haluavat vaalia ja ylläpitää perinteitä. Työhevostoiminta toisi lisää ajamisen intoa ratsutaustaisille”, hän perustelee ehdotustaan.

Miljan Mimmi on ollut Kaustisella ollut mukana, kun oppilaat ovat opetelleen työajoa. Sillä on myös ratsastettu.

Emänsä puolelta työsukuinen

Kirsin oma hevosharrastus juontaa omaan lapsuuteen.

”Täti osti Sukevalta maatilan. Talossa oli työhevonen, jolla tehtiin oikeita työhommia. Olin silloin 12-vuotias.”

Kirsin harrastaa myös raviurheilua, johon hän panosti aikaisemmin puoliammattilaisena.

Monitoimitamma Miljan Mimmi (s. 2013, i. Ture, e. Miljami, ei. Poika Wiljami; kasvattaja Sakari Tikkanen, omistaja Sähkötalli Ky Pielavesi) on emänsä puolelta työsukuinen ja ulkonäöltään perinteinen työhevonen.

”Mimmin emänemä Mirapella ja tämän emä Lemma ovat tehneet oikeasti maataloustöitä.”

Suvulle on luvassa jatkoa

Miljan hyvä ystävä Minna Jauhiainen on halunnut säilyttää suvun. Suku jatkuu, sillä Mimmi on kantava Säihkeen Säpinästä. Siitosoria oli mietitty tarkoin.

”Mimmin luonne on täysi kymppi. Haluttiin säilyttää luonnetta, mutta Säpinästä toivotaan periytyvän vauhtia.”

Teksti: Jukka Timonen